اهمیت داشتن فن بیان چیست؟ اینگونه است که شما یک تکنیک بیان موثر دارید. تکنیک بیان به چه تمرین هایی نیاز دارد؟ چگونه می توانید در مدت زمان کوتاهی بیانی رسا داشته باشید؟ اینها همه سوالاتی است که ممکن است در مقطعی پیش بیاید. توانایی صحبت کردن یکی از ویژگی های فوق العاده انسان است. در واقع، یکی از بزرگترین تفاوت های انسان و حیوان، ویژگی ساده صحبت کردن است. تا پایان مطلب همراه ما باشید تا از صفر تا صد تمرین عملی فن بیان را به شما بگوییم.
به گفته ارسطو "انسان حیوانی است که می تواند صحبت کند" با این جمله می توانید اهمیت کلمات را درک کنید. شاید مهم ترین تفاوت انسان با چهارپایان توانایی تکلم باشد. اگرچه حیوانات نیز به زبان خود صحبت می کنند، اما نمی توان ظرافت و زیبایی بیان انسان با حیوانات را نادیده گرفت و مقایسه کرد.
آیا فن بیان به زبان آسان است؟
صحبت کردن قدرت است و بیان مهارت. توانایی تکلم غالباً از جانب خداوند داده می شود و فن بیان یک مهارت اکتسابی است. صحبت کردن و داشتن فن بیان دو مقوله مرتبط و در عین حال متفاوت هستند. به عبارت ساده، گفتار هر کسی منحصر به خودش است و همه می توانند صحبت کنند (به جز موارد استثنایی)، اما همه مهارت های گفتاری خوبی ندارند.
فعالیت های انتشاراتی
شما می توانید بلافاصله صحبت کنید، اما مهارت های صحبت کردن نیاز به تمرین و تکرار دارد. لطفا در این مقاله با ما همراه باشید تا تمرینات لازم برای این مهارت را روایت کنیم.
مراحل تمرین اسپیکینگ در عمل به شرح زیر است.
مرحله 1. واضح صحبت کنید.
مرحله دوم: با صدای بلند صحبت کنید.
مرحله سوم: کلمات را حذف و اضافه کنید.
مرحله چهارم: سرعت گفتار
مرحله پنجم: لحن در گفتار
مرحله ششم: زبان بدن
مرحله هفتم: داستان را بگویید
مرحله 1: واضح صحبت کنید
ممکن است متوجه شوید که اطرافیان شما با عجله صحبت می کنند تا کلمات با هم مخلوط شوند. در این صورت درک نظر مخاطب دشوار است. بیایید کلمات را بخوانیم. البته لازم نیست سخنرانی کتاب درسی داشته باشید، اما باید کلمات را واضح و مختصر بیان کنید.
مرحله 2: آن را با صدای بلند بگویید
بلند خوانی یکی از تمرین های عملی دروس هنرهای بیانی است. در برخی از نمونهها، سروصدا با عزت نفس افراد رابطه مستقیم دارد. بنابراین، هر چه اعتماد به نفس بیشتر باشد، حجم صدا نیز بیشتر می شود. به خاطر داشته باشید که لحن صدای شما باید آنقدر بلند باشد که مزاحم دیگران نشود. در واقع بلند صحبت کردن به معنای آهسته صحبت کردن نیست.
مرحله سوم: کلمات را حذف و اضافه کنید
سومین اقدامی که در فن بیان با آن سر و کار داریم حذف چند کلمه ثابت و افزودن کلمات مفید است. شاید شما هم در گفتار خود از کلمات تکراری استفاده کنید، مثلاً: آه، آها، عجب و ... که طبق اصول گفتار، استفاده مکرر آنها از اهمیت کلمات شما می کاهد. وقتی تمرکز باید روی توضیحات شما باشد، تکیه بر کلمات باعث می شود تمرکز مخاطب منحرف شود و توضیحات شما را به درستی درک نکند.
قسمت چهارم: ریتم گفتار
در بحث ریتم دادن به کلمات باید سرعت و ریتم کلمات خود را با توجه به نوع جمله ای که تلفظ می کنید مطابقت دهید. با توجه به الگوهای گفتاری تعریف شده، بهتر است از این ریتم ها بین 130 تا 170 کلمه در دقیقه استفاده شود. این ریتم ها عبارتند از:
تلفظ
فراز و نشیب
مکث مناسب
سرعت مورد نیاز
از طرف دیگر، هنگام صحبت با مخاطبان خود، بهتر است اصل همسان سازی را در نظر بگیرید. در اصل همسان سازی باید به سرعت صحبت مخاطبان خود توجه کنید، یعنی اگر مخاطب آهسته یا سریع صحبت می کند، بهتر است با او هماهنگ شوید.
مرحله پنجم: در کلمات شنیده شوید
هنگام نزدیک شدن به موضوع ریتم کلمات، باید سرعت و ریتم کلمات خود را بسته به نوع جمله ای که بیان می کنید تنظیم کنید. با توجه به استانداردهای تعیین شده صحبت کردن، بهتر است از این ریتم های 130 تا 170 کلمه در دقیقه استفاده کنید. این ریتم ها عبارتند از:
جاذبه
بالا و پایین
استراحت های مناسب
سرعت مورد نیاز
از طرف دیگر، وقتی با مخاطب خود صحبت می کنید، ارزش آن را دارد که در اصل همسان سازی، به جریان گفتار مخاطب توجه کنید یا سریع بهتر است با آنها هماهنگ کنید
مرحله پنجم: لحن گفتار
به عقیده بسیاری از افراد، مهمترین بخش هنر صحبت کردن، لحن است. در واقع صدا به کلمات شما جان می بخشد. وقتی صحبت می کنید، معنی و لحن شما باید هماهنگ باشد. به عنوان مثال به زمانی فکر کنید که برای دوست خود متاسف شدید. در این صورت اگر معنی جملات شما خوب است، لحن شما نیز باید با آن مطابقت داشته باشد وگرنه به معنی نمی رسد. شاید در این شرایط مخاطب نظر دیگری نسبت به حرف های شما داشته باشد.
مرحله ششم: زبان بدن
در این مرحله باید بسیار مراقب باشید زیرا زبان بدن در کشور ما رایج نیست. مردم فقط میخواهند با گفتن چند کلمه از قبل، نظر خود را برسانند. در عین حال به حالات چهره و زبان بدن هم توجهی نمی کنند. زمانی که شما شخصاً با مخاطب صحبت می کنید از زبان بدن استفاده می شود. استفاده از زبان بدن در گفتار بسیار مهم است، پس حتما قبل از سخنرانی حرکات احتمالی را جلوی آینه تمرین کنید. به مثال های زیر از زبان بدن توجه کنید:
تماس چشمی برقرار کنید و زیاد به اطراف نگاه نکنید.
در مجالس رسمی با موهای خود بازی نکنید، زیرا موضوع مجلس غیر رسمی خواهد بود.
اشاره به کسی خیلی محترمانه نیست. پس سعی کنید آن را نادیده بگیرید.
هنگام نشستن روی صندلی از تکان دادن بدن خود اجتناب کنید.
همچنین هنگام نشستن روی صندلی پاهای خود را روی هم نگذارید، در یک جلسه رسمی ایده خوبی نیست.
مرحله هفتم: روایت
اگر می خواهید هنگام صحبت کردن، تأثیری را که روی مخاطبتان می گذارید احساس کنید، از حافظه کوتاه خود یا شخص دیگری استفاده کنید. موضوع سخنرانی باید با موضوع سخنرانی مرتبط باشد. همچنین از صحبت در مورد موضوعات بی ربط خودداری کنید.