همیشه آنلاین

با ما همیشه آنلاین و به روز باشید.

همیشه آنلاین

با ما همیشه آنلاین و به روز باشید.

افسردگی چیست؟ علائم تشخیص و درمان آن

افسردگی چیست؟ علائم تشخیص و درمان آن

 راهنمای کامل درباره افسردگی

نگرانی‌های مالی، تنش در روابط خانوادگی و عدم برقراری ارتباط صحیح با همکاران و موارد نظیر آن باعث تغییر خلق و خوی و ایجاد غم و اندوه می‌شود. غم و اندوه و بی‌انگیزگی به انجام امور مختلف یک واکنش طبیعی است اما وقتی این علائم به مدت طولانی ادامه پیدا کند، باید علائم اختلال افسردگی به طور دقیق بررسی شود.  در این مطلب قصد داریم اطلاعات کامل و دقیقی درباره علائم و نشانه‌های افسردگی، راه‌های تشخیص و درمان آن بیان کنیم. برای کسب اطلاعات دقیق تا پایان این مطلب همراه ما باشید. این مطلب جنبه آموزشی و اطلاع رسانی دارد، در صورت مشکل به دکتر روانشناس و دکتر روانپزشک مراجعه کنید.

سن ابتلا به نشانه های افسردگی

مدت زمان دوره­‌های افسردگی چقدر است؟

اختلال افسردگی محدودیت سنی ندارد و همه افراد متناسب با شرایط سختی که در زندگی تجربه می‌کنند، ممکن است درگیر افسردگی خفیف تا شدید شوند. همچنین این نکته را در نظر داشته باشید که علائم افسردگی در یک گروه سنی خاص به شکل ثابت بروز نمی‌کند و برای هر فرد متناسب با تنش‌هایی است که فرد در معرض آن قرار دارد. با اینکه اختلال افسردگی در تمام سنین بروز می‌کند، اما بیشترین شیوع افسردگی در دوران بزرگسالی است. زیرا بزرگسالان در معرض فشارها و آسیب‌های محیط کار، تنش در روابط خاانوادگی و فشارهای مالی هستند. ممکن است افسردگی به صورت تکراری و مزمن رخ دهد یا در مواقع معینی از زندگی مانند پس از تجربه رویدادهای استرس‌زا شروع شود. البته در دوران نوجوانی هم به دلیل تغییرات هورمونی، فشارهای اجتماعی و تغییرات شخصیتی احتمال بروز نشانه‌های افسردگی زیاد است. سالمندان هم به دلیل تغییر سبک زندگی، کم تحرکی و تنها ماندن درگیر افسردگی می‌شوند. در هر حال باید به این نکته دقت داشته باشید که اهمیت تشخیص به موقع و درمان مناسب افسردگی بیشتر از سن ابتلا در بهبودی فرد تاثیر دارد.

آیا کودکان هم افسرده می‌شوند؟

همانطور که پیش از این گفتیم سن عامل محدودیت کننده ابتلا به افسردگی نیست و هر کسی متناسب با شرایط زندگی ممکن است درگیر این اختلال شود. برخی از افراد گمان می‌کنند کودکان درگیر تنش و نزاع نیستند و لازم نیست بار مشکلات اقتصادی را به دوش بکشند، به همین دلیل در معرض ابتلا به افسردگی قرار ندارند. اما واقعیت این است که کودکان برای ابراز احساسات و خواسته‌های خود راه‌های مختلفی پیش می‌گیرند. با توجه به اینکه اکثر کودکان پرانرژی هستند، به طور معمول بازی‌های پر سر و صدا و شیطنت را انتخاب می‌کنند. پس بیشترین دلیل بروز اختلال افسردگی در کودکان منع آن‌ها از بازی کردن است. به طور معمول کودکانی که بیشترین فشار را از سوی والدین یا معلمان تحمل می‌کنند هم نشانه‌های اختلال افسردگی را تجربه می‌کنند. سایر عواملی که ممکن است منجر به بروز نشانه‌های افسردگی در کودکان شود شامل موارد زیر است.

  • مرگ والدین یا اطرافیان
  • طلاق
  • مسافرت‌های طولانی یا مهاجرت
  • بیماری

نشانه‌های افسردگی در کودکان ممکن است با نشانه‌های افسردگی بزرگسالان تفاوت‌هایی داشته باشد. مهم‌ترین نشانه‌های افسردگی کودکان شامل موارد زیر است.

  • تغییرات روحی و رفتاری

اختلال افسردگی کودکان باعث می‌شود کودکان خشمگین و عصبانی باشند، تمرکز پایینی داشته باشند، سرخورده و بی‌اشتها شوند یا علاقه کمتری به فعالیت‌های قبلی داشته باشند.

  • اختلال در خواب و تغذیه

کودکان مبتلا به افسردگی ممکن است دچار مشکلات خواب مانند بیدار شدن زود هنگام، دشواری در خوابیدن یا خواب زیاد شوند.

  • تغییرات در رفتار تغذیه

برخی از کودکان درگیر افسردگی میلی به غذاخوردن ندارند یا اشتهای زیادی دارند و درگیر اضافه وزن می‌شوند.

  • افکار منفی و احساسات ناراحتی

یکی دیگر از نشانه‌های اختلال افسردگی کودکان اضطراب، ناراحتی، ناامیدی و بی‌اعتمادی است که معمولا در نتیجه رفتار بزرگسالان و مراقبان است.

انواع افسردگی کدام است؟

انواع افسردگی کدام است؟

مطابق اطلاعات راهنمای آماری تشخیصی اختلالات روانی انجمن روانپزشکی آمریکا (DSM-5) اختلالات افسردگی چند دسته و به شرح زیر هستند.

1.    افسردگی بالینی

افسردگی بالینی Clinical Depression یک اختلال روانی است که باعث تأثیرات منفی و مداوم بر روحیه، احساسات و فعالیت‌های روزمره فرد می‌شود. این اختلال اغلب با علائم متعددی مانند کاهش انرژی، افسردگی عمیق، کاهش علاقه به انجام فعالیت‌های روزمره، اختلالات خواب و اشتها، بروز افکار منفی و احساسات بی‌ارزشی و ناامیدی همراه است. علائم افسردگی بالینی به مدت حداقل دو هفته یا بیشتر بروز می‌کند و توانایی‌های فرد را کاهش می‌دهد و موجب تغییر کیفیت زندگی می‌شود.

2.    اختلال افسردگی مداوم

افسردگی مداوم یا مزمن که با نامChronic Depressin  شناخته می‌شود، موجب بروز علائم و نشانه‌های افسردگی به مدت طولانی می‌شود. شرایط افسردگی مداوم به طور معمول بدون توقف طولانی‌مدت برای حداقل دو سال ادامه دارد و با نشانه‌های کاهش انرژی و تمایل به فعالیت کمتر، احساس خستگی مداوم، کاهش علاقه به فعالیت‌ها و سرگرمی‌های قبلی، اختلال در خواب و اشتها، کاهش تمرکز و توجه، احساس بی‌ارزشی ، افکار منفی و افکار خودکشی همراه است. افسردگی مزمن تأثیر قابل توجهی بر کیفیت زندگی و عملکرد روزمره فرد می‌گذارد و باعث می‌شود روابط شخصی، عملکرد تحصیلی یا شغلی، وضعیت جسمانی و روحی فرد تحت تاثیر قرار بگیرد.

3.    اختلال تنظیم خلقی مخرب

اختلال تنظیم خلقی مخرب یا Disruptive mood dysregulation disorder که با نام DMDD شناخته می‌شود از سن 10 سالگی در کودکان بروز می‌کند و تا بزرگسالی ادامه پیدا می‌کند. علائم این اختلال شامل خشم شدید و نامتعادل، عصبانیت زیاد، عدم تحمل ناامیدی، حالت‌های ناراحتی شدید، افزایش حساسیت و انتقادپذیری بیش از حد و عدم توانایی در کنترل و مدیریت احساسات است. افراد مبتلا به اختلال افسردگی تنظیم خلقی مخرب ممکن است برای مدت زمان طولانی در حالت ناراحتی یا خشم باقی بمانند و به سرعت بین حالت‌های مختلف خلقی جابه‌جا شوند. تنظیم خلقی مخرب هم مانند انواع دیگر افسردگی بر روابط فردی، عملکرد تحصیلی، شغلی و کیفیت زندگی فرد تاثیر می‌گذارد و حتی ممکن است با اختلالات دیگر نظیر اختلال نقص توجه یا بیش فعالی همراه شود.

4.    افسردگی پیش از قاعدگی یا PMDD

برخی از خانم‌ها سندرم پیش از قاعدگی یا PMS را با علائم و نشانه‌های اختلال نارسایی پیش از قاعدگی Premenstrual Dysphoric Disorder تجربه می‌کنند. به عبارت دیگر خانم‌ها پیش از خونریزی ماهیانه عصبانی و پرخاشگر می‌شوند، استرس و اضطراب زیادی را تجربه می‌کنند، احساس غم و ناراحتی زیادی دارند، بی‌اشتها می‌شوند یا درگیر پرخوری عصبی می‌شوند. در برخی از افراد ممکن است این علائم به قدری شدید باشد که زندگی عادی فرد مختل شود و موجب تنش و نزاع در ارتباط با اطرافیان شود.

5.    اختلال افسردگی به دلیل بیماری

اغلب شرایط خاص پزشکی باعث ایجاد تغییراتی در بدن می‌شوند و فرد را برای مدت کوتاهی درگیر علائم افسردگی می‌کند. بیماری‌های مزمن مانند سرطان، بیماری قلبی، دیابت، بیماری‌های نورولوژیک و بیماری‌های التهابی ممکن است منجر به  بروز علائم افسردگی شود. حتی برخی از اختلالات روانی مانند اختلال اضطرابی، اختلال فشار روانی، اختلال دوقطبی و اختلال وسواسی-اجباری هم ممکن است با علائم افسردگی همراه شود. در نهایت لازم است این نکته را در نظر داشته باشید که کمبود ویتامین‌ها و مواد مغذی و اختلالات هورمونی از عوامل دیگری هستند که در بروز اختلال افسردگی تاثیر دارند و روانپزشکان در درمام افسردگی به این موارد توجه دارند.

مهمترین علائم افسردگی چیست؟

مهمترین علائم افسردگی چیست؟

برای اینکه بدانیم فردی افسرده است یا خیر باید به علائم و نشانه‌هایی که در رفتار فرد وجود دارد توجه کنیم. علائم اختلال افسردگی در برخی از افراد ضعیف و در برخی دیگر از افراد شدید و ناتوان‌کننده است. به هر حال مهم‌ترین علائم افسردگی در افراد مختلف شامل موارد زیر است.

  • کاهش شور و شوق

یکی از مهم‌ترین علائم افسردگی این است که فرد تمایلی به انجام فعالیت‌های قبلی خود ندارد. به طور مثال اگر پیش از این اهل سوارکاری، مطالعه یا موسیقی بوده، در حال حاضر شور و شوقی برای انجام این فعالیت‌ها ندارد.

  • کاهش انرژی و خستگی

یکی دیگر از نشانه‌های افسردگی این است که فرد همواره احساس خستگی مداوم دارد و نمی‌تواند برای فعالیت‌های روزمره تلاش کند و اغلب اوقات را به بطالت می‌گذراند.

  • اختلالات خواب

شایع‌ترین علامت اختلال افسردگی مشکلات در خواب است. این افراد نشانه‌های مختلفی را تجربه می‌کنند، به طور مثال ممکن است خیلی زود بیدار شوند و دیر به خواب بروند یا اینکه برعکس ساعات طولانی خواب باشند و خواب سنگین و بی‌حرکتی داشته باشند.

  • تغییرات در اشتها

کاهش یا افزایش شدید در اشتها که با علائم تغییر وزن همراه است، از نشانه‌های دیگر اختلال افسردگی است.

  • مشکلات تمرکز و توجه

کاهش تمرکز از نشانه‌های دیگر اختلال افسردگی است که باعث می‌شود عملکرد تحصیلی و شغلی فرد تحت تاثیر قرار بگیرد.

  • احساس گناهکاری و بی‌ارزشی

کسانی که درگیر افسردگی می‌شوند احساس بی‌ارزشی، خطاکاری و خودانتقادی شدید دارند و ممکن است بدون دلیل خاصی احساس کنند بی‌ارزش هستند یا حضور آن‌ها برای دیگران فایده‌ای ندارد. در واقع این احستسات باعث می‌شود این افراد همواره خود را سرزنش کنند. البته باید دقت داشته باشید این علائم فقط یک چارچوب برای تشخیص اختلال افسردگی است. یعنی در صورتی که 1 یا 2 مورد از این علائم را تجربه می‌کنید، نباید به خود یا اطرافیانتان برچسب بزنید.  بلکه این موارد تنها نشانه خطر و تذکرهای جدی هستند که با مشاهده آن‌ها باید به روانپزشک یا روانشناس مراجعه کنید تا دلیل بروز این علائم به طور دقیق مورد بررسی قرار بگیرد.   درمان خانگی برای استرس چیست؟بیشتر بخوانید:درمان خانگی برای استرس چیست؟

نشانه‌های افسردگی شدید چیست؟

نشانه‌های افسردگی شدید چیست؟

در مواردی که فرد درگیر اختلال افسردگی شدید شود، نشانه‌ها با شدت بیشتری بروز می‌کنند، همچنین فرد احساس درماندگی و پوچی بیشتری می‌کند. افکار منفی و پیش‌بینی‌های تاریک درباره آینده، احساس ناامیدی از زندگی و اقدام برای خودکشی از بارزترین علائم اختلال افسردگی شدید هستند. افرادی که درگیر افسردگی شدید می‌شود میل جنسی بسیار ضعیفی دارند و تمایلی به برقراری رابطه جنسی ندارند. در نهایت باید به این نکته اشاره کنیم که اغلب مبتلایان به افسردگی شدید بی‌قرار و پریشان هستند، طوری که با تکان دادن دست یا پا می‌خواهند خشم و اندوه خود را ابراز کنند.

آیا افسردگی همان ناراحتی و اندوه است؟

یکی از سوالات متداول اغلب افراد درگیر غم و اندوه این است که آیا ناراحتی که همه ما در طول شبانه روز تجربه می‌کنیم همان افسردگی است. به عبارت دیگر چگونه می‌توانیم نشانه‌های افسردگی را از نشانه‌های ناراحتی و اندوه تشخیص دهیم. بهتر است بدانید اندوه و ناراحتی پاسخ‌های طبیعی به فقدان و غمی است که در طول زندگی تجربه می‌کنیم. اغلب افرادی که درگیر این حالت هستند به راحتی نمی‌خندند، از حضور در جمع استقبال نمی‌کنند و سعی می‌کنند تنها باشند یا اینکه دنبال معنای جدیدی در زندگی می‌گردند. بنابراین این حالت اجتناب‌ناپذیر است و هر فردی در زندگی ممکن است بارها و بارها با این حالت مواجه شود. اگرچه اختلال افسردگی همراه با احساس ناراحتی و اندوه است، اما یک وضعیت روانی خاص با پیچیدگی‌های بیشتر از غم و اندوه است. به عبارت دیگر افسردگی با احساس ناراحتی، بی‌ارزشی، ناامیدی و افسردگی شدید و طولانی همراه است. افراد مبتلا به افسردگی ممکن است انگیزه و انرژی خود را از دست دهند و به سختی توانایی انجام فعالیت‌های روزمره را داشته باشند. همچنین این افراد ممکن است با مشکلات خواب، تغییرات در اشتها، کاهش تمرکز و توجه، خودانتقادی شدید و افکار منفی مواجه شوند. بنابراین، می‌توان گفت که افسردگی یک وضعیت روانی شدیدتر از ناراحتی و اندوه معمولی است. در صورت تجربه این علائم به طور مداوم و تأثیر منفی بر زندگی روزمره بهتر است با یک روانشناس یا روانپزشک باتجریه ملاقات کنید.

مدت زمان دوره­‌های افسردگی چقدر است؟

مدت زمان دوره‌های افسردگی متفاوت است و به عوامل مختلفی بستگی دارد. اما آنچه مسلم است اغلب افراد مبتلا به افسردگی دوره‌های عود را تجربه می‌کنند. اغلب موارد افسردگی ممکن است به صورت تکرارشونده و مزمن بروز پیدا کند که در این صورت ممکن است به عنوان افسردگی مزمن شناخته می‌شود. البته در برخی از افراد هم دوره‌های اختلال افسردگی کوتاه و گذرا بروز پیدا می‌کند. بنابراین دوره‌های افسردگی  مدت زمان ثابتی ندارد و ممکن است بین چند هفته تا چند ماه یا حتی چند سال بروز کند.. البته برخی از افراد هم فقط یکبار افسردگی را تجربه کنند و بعد از آن به حالت طبیعی خود بازمی‌گردند. تنها نکته مهمی که در دوره‌های زمانی افسردگی لازم است بدانید این است که هر چقدر زودتر برای درمان اقدام کنید، احتمال بهبودی افزایش پیدا می‌کند و می‌توانید از عود مجدد دوره‌های افسردگی پیشگیری کنید. درمان افسردگی چگونه انجام می‌شود؟ خوشبختانه افسردگی از اختلالات روانی است که گزینه‌های متعددی برای درمان آن وجود دارد. موارد زیر مهم‌ترین شیوه‌های درمان افسردگی است.

درمان دارویی اختلال افسردگی

درمان دارویی اختلال افسردگی

یکی از شیوه‌های اثربخش برای درمان افسردگی، درمان دارویی است. روانپزشکان با توجه به شرایط بیمار یعنی شدت علائم و نوع بیماری، شرایط سنی و بیماری‌های جسمی از دارو برای درمان اختلال افسردگی استفاده می‌کنند. داروهای ضد افسردگی موجب ترشح پیام‌رسان‌های عصبی نظیر نوراپی نفرین، دوپامین و سروتونین می‌شوند. البته باید به این نکته دقت داشته باشید که داروهای ضد افسردگی در کنار خواص دارویی متعددی که دارند موجب بروز عوارض هم می‌شوند. عوارض احتمالی مصرف دارو در همه افراد یکسان نیست. حتی شدت بروز عوارض جانبی هم در افراد مختلف متفاوت است. درمان دارویی افسردگی به عنوان بخشی از درمان کلی افسردگی یا به عنوان درمان تکمیلی در کنار روش‌های درمانی دیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد. داروهای ضد افسردگی شامل موارد زیر است.

  • مهارکننده‌های بازجذب سروتونینSSRIs

این داروها شامل شامل فلوئوکستین، سرترالین، اسکیتالوپرام و پاروکستین است.

  • مهارکننده‌های بازجذب سروتونین و نوراپی‌نفرین SNRIs

این داروها شامل دسته شامل ونلافاکسین، دولوکستین،  دسومیپرامین است.

  • آنتیدپرسانت‌ها

این دسته داروی ضد افسردگی شامل میترازاپین، بوپروپیون است.

  • آنتی‌اکسیدان‌ها

برخی از آنتی‌اکسیدان‌ها نظیر سام‌اِی (S-Adenosyl methionine) هم برای برخی از بیماران به عنوان درمان مکمل در افسردگی استفاده می‌شوند. نکته مهمی که درباره درمان دارویی اختلال افسردگی باید بدانید این است که هر فرد و هر موقعیت درمانی ممکن است نیازهای خاص خود را داشته باشد و ممکن است داروی مناسب برای یک فرد، برای دیگری مناسب نباشد. بنابراین تشخیص و تجویز داروها باید توسط یک پزشک متخصص صورت گیرد. همچنین، درمان دارویی اغلب با درمان‌های روان‌درمانی مثل روان‌درمانی گفتگویی یا روش‌های تغییر سبک زندگی ترکیب می‌شود تا بهبودی بهتر و پایدارتر حاصل شود.

درمان افسردگی با رواندرمانی

رواندرمانی از شیوه‌های اثربخش برای بهبود علائم افسردگی و برگرداندن فرد به زندگی عادی است. هدف اصلی از روان‌درمانی درمان و کاهش علائم افسردگی، بهبود عملکرد روزمره و ارتقای کیفیت زندگی فرد مبتلا است. در این شیوه درمان، رواندرمانگر با بیمار در یک محیط و فضای درمان امن صحبت می‌کند تا بیمار قادر باشد احساسات و رفتارهای ناسالم خود را بشناسد و بتواند آن‌ها را کنترل کند. در رواندرمانی تمرکز درمانگر و بیمار بر توانایی آگاهی و قبول کردن تجربیات فعلی بدون سرزنش و داوری است. همچنین درمانگر روابط خانوادگی فرد را بررسی می‌کند تا با تغییر الگوهای روانی وضعیت روانی فرد بهبود پیدا کند.

درمان سریع افسردگی در چه مواردی انجام می‌شود؟

درمان سریع افسردگی فقط برای افرادی که درگیر افسردگی شدید هستند ضرورت دارد. زیرا افسردگی‌های خفیف با تغییر سبک زندگی و افسردگی‌های متوسط با رواندرمانی و استفاده از دارو تحت کنترل قرار می‌گیرند. اما در افسردگی شدید که فرد به درمان مقاومت می‌کند، بهتر است هر چه سریع‌تر بیمار بستری شود تا اقدامات درمانی مورد نیاز انجام شود.

درمان افسردگی در خانه

یکی از مهم‌ترین بخش‌های درمان افسردگی، تغییر سبک زندگی است. مهم‌ترین اقدامات برای تغییر سبک زندگی و بهبود اختلال افسردگی شامل موارد زیر است.

  • مراقبت از خود

یکی از مهم‌ترین اقداماتی که برای درمان اختلال افسردگی در خانه باید انجام دهید، مراقبت از خود است. فرد افسرده برای مراقبت از خود لازم است خواب کافی، تغذیه سالم و فعالیت بدنی منظمی داشته باشد و به خود فرصت بدهد تا بتواند باز هم از فعالیت‌های روزمره لذت ببرد. انجام فعالیت‌های ورزشی و فیزیکی سطح اندوفین را افزایش می‌دهد و موجب ایجاد احساس خوشایندی می‌شوند.  هیچ محدودیتی برای انتخاب ورزش وجود ندارد؛ فرد می‌تواند بین ورزش‌های پیاده‌روی، دوچرخه‌سواری، یوگا، تنیس و … فعالیت ورزشی مورد نظر خود را انتخاب کند.

  • حفظ روتین روزانه

یکی از مهم‌ترین کارهایی که برای درمان افسردگی در خانه باید انجام دهید این است که روتین روزانه و منظمی داشته باشید که به تمرین ورزشی، مطالعه، فعالیت اجتماعی و استراحت بپردازید. قطعا نامتوازن بودن یا حدف هر کدام از این فعالیت‌ها برای مدت طولانی عملکرد شما را تحت تاثیر قرار می‌دهد و باعث می‌شود کیفیت زندگی شما از بین برود. مدیریت استرس روش‌های مدیریت استرس مانند تمرین تنفس عمیق، مدیتیشن، یوگا و تکنیک‌های آرامش بدن تا حد زیادی در درمان اختلال افسردگی در خانه تاثیر دارند و باعث می‌شوند بیمار بتواند استرس خود را کنترل کند.

  • ارتباطات اجتماعی و مشارکت در فعالیت‌های گروهی

حفظ ارتباطات اجتماعی و دیدار با خانواده و دوستان روحیه فرد افسرده را بهتر می‌کند و باعث می‌شود بتواند از حمایت دیگران استفاده کند. فردی که درگیر اختلال افسردگی است باید در فعالیت‌هایی شرکت کند که موجب شادی و خوشحالی او شوند. به طور مثال فعالیت‌های خلاقانه مانند نقاشی، نوشتن، نواختن موسیقی یا هرگونه فعالیتی که خلاقیت شما را به چالش بکشد افسردگی را کاهش می‌دهد.

  • استفاده از روش‌های مثبت‌نگری

فردی که درگیر اختلال افسردگی است، باید سعی کند تمرکز خود را بر روی ایده‌ها و افکار مثبت بگذارد. انجام تمرین تفکر مثبت، شکرگزاری روزانه، نوشتن در دفتر خاطرات و تماشای فیلم‌ها و کتاب‌های تا حد زیادی در بهبود روحیه فرد افسرده تاثیر دارد. تست‌های افسردگی کدامند؟ با اینکه بررسی علائم و نشانه‌ها راه تشخیص افسردگی است، اما روانپزشکان می‌‌توانند از تست‌های تشخیصی افسردگی هم برای ارزیابی وضعیت بیمار استفاده کنند. پزشک از بیمار می‌خواهد به سوالات پرسشنامه با دقت پاسخ دهد. اغلب سوالات این تست‌ها درباره این است که بیمار طی چند هفته یا چند ماه گذشته احساساتی نظیر افسردگی، سرخوردگی، ناامیدی را تجربه کرده است یا خیر. همچنین سوالاتی درباره نحوه انجام فعالیت‌های شغلی و ارتباطات فرد در پرسشنامه گنجانده شده تا پزشک بتواند ارزیابی دقیقی از وضعیت روحی و روانی فرد داشته باشد. مزیت استفاده از تست روانشناسی این است که با استفاده از این تست، شدت و نوع علائم به طور دقیق ارزیابی می‌شود. پرکاربردترین تست‌های افسردگی شامل موارد زیر است.

  • تست افسردگی بک
  • تست افسردگی هامیلتون
  • تست افسردگی زون

جمع بندی

اختلال افسردگی از شایع‌ترین مشکلات روحی و روانی است که بدون محدودیت سنی و جنسی همه افراد را درگیر می‌کند. این اختلال با غم و اندوه همراه است و انگیزه و شوق فرد را برای انجام فعالیت‌های عادی و روزمره کاهش می‌دهد و باعث کاهش کیفیت زندگی می‌شود.  برای اینکه علائم شدید نشود و درمان سخت‌تر نشود، لازم است فردی که درگیر علائم افسردگی است، هر چه زودتر به روانپزشک مراجعه کند و تحت درمان قرار بگیرد. در این مطلب سعی کردیم اطلاعات کامل و دقیقی درباره علائم و نشانه‌های اختلال افسردگی در اختیار شما قرار دهیم و شما را با شیوه‌های تشخیص و درمان آن آشنا کنیم. امیدواریم این اطلاعات برای شما سودمند باشد.

مننژیت چیست؟ آشنایی با علائم، علت‌ها، پیشگیری و درمان

مننژیت چیست؟ آشنایی با علائم، علت‌ها، پیشگیری و درمان مننژیت، یکی از بیماری‌های جدی و حاد سیستم عصبی ناشی از التهاب مننژها می‌باشد. این بیماری باعث التهاب لایه‌های حفاظتی و حیاتی جمجمه به نام مننژها می‌شود. در این مقاله، به بررسی کامل بیماری Meningitis، از جمله علائم، علت‌ها و انواع آن پرداخته خواهد شد. همچنین، روش‌های پیشگیری از این بیماری و اقداماتی که می‌توان در جلوگیری یا مداوای آن به کار برد، به صورت دقیق مورد بحث قرار خواهند گرفت. این مطلب جنبه آموزشی و اطلاع رسانی دارد، در صورت مشکل به دکتر مغز و اعصاب مراجعه کنید.

بیماری مننژیت چیست

مننژیت (Meningitis)، سرسام یا آماس سر، یک التهاب در لایه‌های محافظتی مغز و نخاع به نام مننژ است که ممکن است ناشی از ویروس‌ها، باکتری‌ها، قارچ‌ها، انگل‌ها یا حتی برخی داروها باشد. با توجه به نزدیکی مننژ به مغز و نخاع، این التهاب بسیار خطرناک است و می‌تواند جان بیمار را تهدید کند. توجه داشته باشید هر فردی در هر سنی ممکن است به Meningitis مبتلا شود. بیماری سرسام ممکن است ناشی از عفونت‌های ویروسی، باکتریایی یا قارچی باشد و با ایجاد علائمی همچون سردرد شدید، تب، استفراغ و سفتی گردن، به شدت زندگی روزمره فرد را تحت تأثیر قرار دهد. علاوه بر این، التهاب غشای داخلی قلب نیز می‌تواند یکی از علل سرسام بدون عفونت باشد. این بیماری به دلیل نزدیکی به اعضای حساس مغز و نخاع، اهمیت و خطرات زیادی دارد که درمان به موقع و شناسایی دقیق آن امری مهم و ضروری است.

بیماری مننژیت چیست

مننژها از چند لایه تشکیل شده‌اند؟

مننژها، یک ساختار چندلایه هستند که از سه لایه اصلی تشکیل شده‌اند.

۱. لایه نرم شامه:

  • این لایه از سلول‌های خاکستری در مغز تشکیل شده است.
  • وظیفه این لایه ارتباط با سلول‌های خاکستری است و از آنها تغذیه می‌شود.

۲. لایه عنکبوتیه

  • این لایه، لایه‌ای با ساختار محکم‌تر از لایه قبلی است و به نام “عنکبوتیه” شناخته می‌شود.
  • زیر میکروسکوپ، ساختاری تارعنکبوتی شکل و درهم‌تنیده دارد.
  • وظیفه این لایه ایجاد محیطی با قابلیت ارتجاعی است تا در هنگام تکان خوردن سر بافت استخوانی آسیب نبیند.

۳. لایه سخت شامه

  • این لایه سخت شامه نام دارد و بافتی محکم‌تر نسبت به دو لایه قبلی دارد.
  • وظیفه اصلی این لایه حفاظت از لایه‌های قبلی است.

علاوه بر این، در فضای مننژ، مایعی وجود دارد که به «مایع مننژ» معروف است. این مایع نقش مهمی در حفظ وضعیت استقراری و عملکرد صحیح مغز دارد.

 مننژیت در نوزادان چیست؟

مننژیت در نوزادان یک وضعیت پزشکی خطرناک است که معمولاً به عنوان التهاب غشای مغزی و نخاعی در نوزادان تا سه ماهگی پس از تولد تعریف می‌شود. با اینکه شیوع بیماری سرسام در نوزادان کمتر از بزرگسالان است، اما به دلیل سیستم ایمنی ضعیف‌تر و تکامل کمتر مغز در این گروه سنی، بیماری سرسام در نوزادان با خطرات بیشتری همراه است و ممکن است جان آن‌ها را به خطر بیندازد. Meningitis می‌تواند در زمان‌های مختلف، از جمله فوراً پس از زایمان و در همان بیست و چهار ساعته ابتدایی تولد، به سراغ نوزاد بیاید یا در سنین بالاتر او را مبتلا کند.

علائم مننژیت چیست؟

علائم مننژیت چیست؟

علائم Meningitis اغلب با سردرد شدید و خشکی گردن همراه است که به همراه تب، گیجی، احساس ناخوشی،‌ رنگ‌پریدگی، استفراغ و حساسیت به نور و صداهای بلند بروز می‌کند. علائمی چون بیماری دست و پا، دهان و تبخال نیز از علائم بیماری Meningitis ویروسی محسوب می‌شوند. در کودکان نیز، ممکن است با خواب‌آلودگی و تحریک‌پذیری ظاهر شود. علائم غیرعادی این بیماری ممکن است شامل ضایعه پوستی باشد که در سرسام‌های باکتریایی ایجاد می‌شود. این بیماری می‌تواند عوارض جدی طولانی‌مدت نیز به همراه داشته باشد؛ از جمله ناشنوایی، هیدروسفالی (اختلال در تولید و جذب مایع مغزی) و صرع. در بزرگترین گروه سنی، یعنی بزرگسالان، سردرد شدید به عنوان علامت رایج سرسام باکتریایی مطرح می‌شود. در نوزادان نیز، وجود بخش نرم بالای جمجمه سر می‌تواند نشانه‌ای از Meningitis باشد. علاوه بر این، پدیده‌هایی همچون پا درد، سردی دست و پاها و تغییرات رنگ پوست نیز ممکن است مشاهده شود. بنابراین تشخیص و درمان سریع این بیماری ضروری است تا از بروز عوارض جلوگیری شود و بیمار به سرعت بهبود پیدا کند.

منشاء بیماری مننژیت چیست؟

بیماری سرسام، یا همان التهاب مننژها، می‌تواند از طریق عوامل مختلف به وجود آید. در زیر، به برخی از مهمترین عوامل ایجادکننده این بیماری پرداخته شده است:

مننژیت ویروسی

یکی از اصلی‌ترین عوامل ایجاد التهاب مننژها، ویروس‌ها هستند. ویروس‌های مختلفی مانند آنتروویروس‌ها، هرپس سیمپلکس ۱ و ۲، ویروس زونا و ویروس اچ‌آی‌وی (HIV) می‌توانند باعث بروز سرسام ویروسی شوند. این نوع مننژیت به‌ویژه در فصل‌های تابستان و پاییز رایج‌تر است.

مننژیت باکتریایی

این نوع، به دلیل عفونت با باکتری‌ها رخ می‌دهد. نوع باکتریایی بیماری سرسام شدیدتر و خطرناک‌تر است به‌خصوص در کودکان و افراد با سیستم ایمنی ضعیف. همچنین نوع باکتریایی این بیماری بسته به گروه سنی و وضعیت فرد متغیر است.

مننژیت قارچی

بسیار نادرتر از دو نوع قبلی است. سرسام قارچی به دلیل عفونت با قارچ‌ها رخ می‌دهد. افراد با سیستم ایمنی ضعیف ممکن است به این نوع عفونت، دچار شوند.

مننژیت انگلی

انگل‌ها نیز ممکن است عامل بروز این بیماری باشند. ممکن است از طریق خاک، مدفوع یا حتی بدن حیوانات مختلف به بدن انسان منتقل ‌شوند.

مننژیت غیرعفونی

گاهی اوقات این بیماری بدون وجود عامل عفونی ناشی از برخی عوامل نادر مانند ابتلا به برخی از سرطان‌ها، حساسیت به داروها، بیماری‌های خاصی مانند سارکوئیدوز یا لوپوس منتشر و حتی میگرن رخ می‌دهد.

روش‌­های تشخیص مننژیت

روش‌­های تشخیص

برای تشخیص سرسام، روش‌های مختلفی به کار گرفته می‌شود. زیرا مننژیت یک بیماری جدی است که نیازمند تشخیص سریع و دقیق است. یکی از روش‌های تشخیص سرسام، انجام آزمایش خون به منظور بررسی علائم التهابی است. این آزمایش می‌تواند به محققان و پزشکان کمک کند تا وضعیت التهابی بدن را ارزیابی کنند. آزمایش مایع مغزی – نخاعی از طریق سوراخ کمری یکی دیگر از روش‌های معمول برای تشخیص این بیماری است. در این روش، یک سوزن به مجرای نخاعی وارد شده و نمونه‌ای از مایع مغزی – نخاعی برداشته می‌شود. این نمونه برای بررسی‌های لازم به آزمایشگاه ارسال می‌شود تا متخصصان بتوانند وضعیت نخاع و مایع مغزی را تجزیه و تحلیل کنند. همچنین، در برخی موارد از علامت کرنیگ نیز برای تشخیص سرسام استفاده می‌شود. در این روش از بیمار خواسته می‌شود در حالت طاق‌باز خوابیده و مفاصل ران و زانو را به‌گونه‌ای انعطاف دهد تا در صورت وجود التهاب در منطقه نخاع، درد و محدودیت حرکت مشاهده شود. در مواقعی که فرد به تومورهای مغزی دچار است، انجام آزمایش مایع مغزی – نخاعی ممکن است مشکلاتی ایجاد کند. به همین دلیل، همواره انتخاب روش‌های مناسب با توجه به شرایط بیمار، اهمیت دارد. بنابراین تشخیص درست و به‌موقع نقش بسیار مهمی در درمان و پیشگیری از عوارض جدی این بیماری ایفا می‌کند.

درمان مننژیت

درمان مننژیت

درمان مننژیت به شدت وابسته به نوع عامل ایجادکننده (ویروسی، باکتریایی و قارچی) و همچنین نوع حاد یا مزمن بودن این بیماری می‌باشد. در ادامه، به توضیح درمان نوع باکتریایی، ویروسی و قارچی بیماری سرسام می‌پردازیم:

۱. درمان نوع باکتریایی

  • برای نوع باکتریایی این بیماری، استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها بسیار مهم است. درمان با آنتی‌بیوتیک‌ها باید سریعاً آغاز شود تا جلوی ایجاد آسیب‌های جدی به سیستم عصبی گرفته شود. آنتی‌بیوتیک‌ها اغلب با تزریق داخل وریدی انجام می‌شوند.
  • برخی از بیماران نیاز به تزریق کورتیکوستروئیدها دارند تا التهاب کاهش یابد و آسیب به سلول‌های عصبی به حداقل برسد.
  • بیماران نیاز به استراحت و مایعات بیشتر دارند تا از تشدید علائم جلوگیری شود. در طول درمان، مانیتورینگ مداوم فشارخون، تب و دیگر علائم ضروری است.

۲. درمان نوع ویروسی

  • در نوع ویروسی سرسام، از آنجا که ویروس زنده نیست. درمان مستقیم با آنتی‌بیوتیک‌ها، امکان‌پذیر نمی‌باشد.
  • در برخی موارد، داروهای ضد ویروسی ممکن است برای کنترل ویروس و جلوگیری از تجدید عفونت مورد استفاده قرار گیرند.
  • همچنین، درمان حمایتی شامل استراحت، مصرف مایعات فراوان و مصرف داروهای مسکن برای کاهش علائم تب و درد می‌شود.

۳. درمان نوع قارچی

  • این نوع از بیماری سرسام با داروهای ضد قارچ درمان می‌شود. انتخاب دارو و مدت زمان درمان بسته به نوع قارچ و واکنش بدن بیمار به درمان، متغیر است.

اگر تشخیص این بیماری و درمان آن به سرعت و با دقت انجام شود، احتمال مرگ در اثر این بیماری به شدت کاهش می‌یابد. پزشک با تجویز درست داروها و اقدامات لازم، سعی در کاهش علائم، جلوگیری از اثرات جانبی و بهبود وضعیت بیمار دارد. در صورتی که منشا این بیماری مشخص نشود، پزشک مجبور است برای پایدار نگهداشتن وضعیت بیمار از داروهای آنتی‌ویروسی و آنتی‌بیوتیک‌های خاص استفاده کند تا زمانی که بیمار توانایی نمونه‌برداری داخل نخاعی یا(LP)  را داشته باشد.

چگونه می‌توان از مننژیت پیشگیری کرد؟

برای پیشگیری از بیماری سرسام، می‌توانید اقدامات زیر را انجام دهید:

۱. واکسیناسیون

در مراکز درمانی واکسن‌های مننژیت باکتریایی موجود هستند که می‌توانند از ابتلا به انواع باکتری‌های منجر به سرسام جلوگیری کنند. برای انجام واکسیناسیون حتما با پزشک خود مشورت کنید.

۲. حفظ فاصله اجتماعی

از نزدیکی با افراد مبتلا به عفونت تنفسی، به‌ویژه در مکان‌های شلوغ پرهیز کنید. این اقدام می‌تواند احتمال انتقال ویروس‌ها و باکتری‌ها را کاهش دهد.

۳. شست‌وشوی دست

دست‌های خود را به‌طورمنظم و به شیوه صحیح بشویید. برای شستن دست‌ها حتما از آب گرم و صابون یا شوینده‌های آنتی‌باکتریال استفاده کنید و حداقل 20 ثانیه به شست‌وشوی دست‌ها ادامه دهید. این اقدام می‌تواند از ورود ویروس‌ها و باکتری‌ها به بدن جلوگیری کند.

۴. استفاده از ماسک

در مکان‌های شلوغ یا در معرض افرادی که سرفه یا عطسه می‌کنند حتما از ماسک استفاده کنید. این اقدام می‌تواند انتقال انواع عفونت‌ها را کاهش دهد.

۵. تقویت سیستم ایمنی

با تغذیه سالم، استراحت کافی و فعالیت‌های ورزشی، سیستم ایمنی خود را تقویت کنید. یک سیستم ایمنی قوی می‌تواند در مقابل عفونت‌ها مقاومت بیشتری از خود نشان دهد.   سیاتیک چیست ؟ علائم و روش های درمان آنبیشتر بخوانید:سیاتیک چیست؟ علائم و روش های درمان آن

۶. افزایش آگاهی

اطلاعات خود را در مورد نشانه‌ها و علائم سرسام افزایش دهید تا در صورت ابتلا به بیماری، بتوانید خود را سریعا به پزشک رسانده و درمان مناسب را شروع کنید. توجه داشته باشید پیشگیری از بیماری سرسام نیازمند توجه به بهداشت شخصی و اقدامات ایمنی است.

عوارض مننژیت

سرسام، بیماری جدی و خطرناکی است که می‌تواند عوارض متعددی در افراد مبتلا به آن به وجود آورد. در زیر به برخی از عوارض این بیماری اشاره شده است:

  1. سپتی سمی (پخش عفونت در خون): این وضعیت ممکن است باعث سرایت عفونت به سایر اندام‌ها شود و جدی‌ترین عوارض سرسام باکتریایی محسوب می‌شود.
  2. کاهش شنوایی و بینایی: این بیماری می‌تواند به نخاع شبکیه و گوش آسیب جدی وارد کند و باعث کاهش شنوایی و بینایی شود.
  3. آرتروز: التهابات مفاصل به ویژه مفاصلی که از مایع نخاعی پوشیده شده‌اند ممکن است به آرتروز منجر شوند.
  4. سردردهای میگرنی: عوارض عصبی و التهابات مختلف ممکن است سردردهای میگرنی را افزایش دهند.
  5. آسیب مغزی: این بیماری ممکن است باعث آسیب به بافت‌ها و ساختارهای مغزی شود.
  6. سکته‌ی مغزی: افراد مبتلا به سرسام باکتریایی ممکن است در معرض خطر بیشتری برای سکته مغزی قرار بگیرند.
  7. هیدروسفالی: افزایش فشار مایع نخاعی در مغز ممکن است به هیدروسفالی (تورم مغزی) منجر شود.
  8. مشکلات حافظه و تمرکز: با آسیب به مغز و نخاع ممکن است بر حافظه و تمرکز افراد تأثیر بگذارد.
  9. تشنج‌های مکرر (صرع): عوارض عصبی ممکن است به تشنج‌های مکرر منجر شوند.
  10. مشکلات هماهنگی اعضای بدن، حرکت و تعادل آن‌ها: افراد مبتلا به این بیماری ممکن است دچار مشکلات حرکتی شوند.
  11. قطع اندام آسیب دیدهدر برخی موارد، عدم تشخیص و درمان مناسب ممکن است به قطع اندام‌ها منجر شود.
  12. مشکلات کلیوی: در صورت سرایت عفونت به کلیه‌ها، مشکلات کلیوی ایجاد می‌شود.
  13. اختلال در خوابتغییرات در سیستم عصبی ممکن است به اختلالات خواب منجر شود.
  14. مرگ: از هر ۱۰ مورد مبتلا به سرسام باکتریایی، حدود یک مورد ممکن است منجر به مرگ شود.

چه کسانی در خطر ابتلا به مننژیت می باشند؟

هر فردی ممکن است به بیماری سرسام مبتلا شود، اما افراد زیر بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند:

  1. نوزادان و کودکان زیر ۵ سال: سیستم ایمنی نوزادان و کودکان هنوز به طور کامل رشد نکرده است، بنابراین در مقابل عفونت‌ها آسیب‌پذیرتر هستند.
  2. نوجوانان و جوانان (سن ۱۶ تا ۲۵ سال): این گروه سنی نیز به دلیل عواملی نظیر افزایش فعالیت جسمانی و تغییرات اجتماعی، ممکن است در معرض بیشتری به عفونت باکتریایی قرار گیرند.
  3. افراد مسن با سن بالای ۵۵ سال: سیستم ایمنی افراد مسن معمولاً ضعیف‌‌تر می‌شود که این امر باعث افزایش خطر ابتلا به این بیماری می‌شود.
  4. افراد با سیستم ایمنی ضعیف: افراد مبتلا به اچ آی وی یا ایدز، اختلالات خود ایمنی، افرادی که تحت درمان‌های سیتوتوکسیک هستند یا مهارکننده‌های سیستم ایمنی مصرف می‌کنند.
  5. افرادی که با حیوانات کار می‌کنند: افرادی که با حیوانات کار می‌کنند، به عنوان مثال، کارگران مزرعه، به دلیل تماس مستقیم با حیوانات، در معرض خطر بیشتری برای مبتلاشدن به لیستریا مونوسیتوژنز قرار دارند.
  6. افرادی که داروهای سرکوب کننده‌ی سیستم ایمنی مصرف می‌کنند: مصرف داروهایی مانند استروئیدها یا داروهای مهارکننده سیستم ایمنی، باعث ضعف سیستم ایمنی می‌شود.
  7. نوزادان نارس با وزن بسیار کم: این گروه از نوزادان به دلیل سیستم ایمنی تکامل نیافته و مشکلات حاصل از زایش زودرس، در معرض خطر بیشتری هستند.

آیا مننژیت واکسن دارد و عوارض واکسن مننژیت چیست

بله، منژیت واکسن دارد که به ‌‌آن (Meningococcal Vaccine) نیز می‌گویند. Meningococcal Vaccine جزء واکسن‌های مهم بهداشت عمومی محسوب می‌شود. این واکسن‌ها در برابر گونه‌های مختلف باکتری نایسریا مننژیتیدیس، به‌خصوص گونه‌های A، B، C، W135 و Y ایمنی و مقاومت ایجاد می‌کنند. عمدتاً در برخی مناطق و در جوامعی که احتمال وقوع اپیدمیک سرسام بالاست، تزریق همگانی این واکسن به عنوان بخشی از برنامه‌های ایمنی جمعی برگزار می‌شوند. عوارض جانبی این واکسن‌ها اغلب کم و معمولاً موقت هستند. از جمله عوارض شایع ممکن است درد و تورم در محل تزریق، تب، خستگی و احتمالاً سردرد باشد. این علائم به صورت معمول در چند روز اول پس از تزریق واکسن رخ می‌دهند و به طور کلی بی‌خطر و گذرا هستند. توصیه می‌شود هرگاه احساس کردید نیاز به واکسیناسیون در مقابل این بیماری دارید، قبل از اقدام به واکسیناسیون حتما با پزشک خود مشورت کنید تا راهنمایی و اطلاعات دقیق‌تری در مورد واکسن و عوارض جانبی آن دریافت کنید.

واکسن مننژیت

درمان خانگی مننژیت

در طب سنتی برای درمان بیماری سرسام، برخی روش‌های خانگی و تجربیات مردمی وجود دارد که ممکن است به عنوان تکمیل‌کننده درمان‌های پزشکی مورد استفاده قرار گیرند. مهمترین روش‌های طب سنتی برای درمان این بیماری عبارتند از:

۱. استفاده از عرق بومادران

بومادران یکی از گیاهانی است که در طب سنتی به عنوان ضد التهاب و آرامبخش استفاده می‌شود. ممکن است تهیه عرق بومادران و مصرف آن به دستور پزشک موثر باشد.

۲. مصرف آب انگور و آب لیمو

آب انگور به عنوان یک مایع آرامبخش و مرطوب‌کننده در طب سنتی شناخته شده است. همچنین، آب لیمو نیز به عنوان یک منبع ویتامین C و آنتی‌اکسیدان می‌تواند به بهبود وضعیت بیماری کمک کند.

۳. استفاده از روغن بادام شیرین

روغن بادام شیرین با ویژگی‌های مرطوب‌کنندگی و نرم‌کنندگی در طب سنتی معروف است. ممکن است ماساژ ملایم به کمک این روغن، خصوصاً در نواحی سر، مفید باشد.

۴. استفاده از سیاهدانه

مصرف دمنوش سیاهدانه به دلیل خواص ضدالتهابی و آرام‌بخشی که دارد در برخی موارد مفید به نظر می‌رسد.

۵. مصرف غذاهای گرم

در طب سنتی، تغذیه با غذاهای گرم و مقوی توصیه می‌شود. مصرف غذاهایی مانند حلوا، خرما، آب‌گلابی و حاوی عسل می‌تواند برای تقویت سیستم ایمنی و بهبود وضعیت بیماری مفید باشد. توصیه مهم: همواره قبل از به کارگیری هر گونه روش درمانی یا استفاده از  مکمل طب سنتی، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید و اطمینان حاصل کنید که این روش‌ها با درمان‌های اصلی تداخل ندارند و مناسب شرایط شما هستند.

درمان خانگی سرسام

آیا مننژیت واگیر دارد؟

بله، نوع باکتریایی و ویروسی این بیماری واگیردار هستند، یعنی می‌توانند از یک فرد به فرد دیگر منتقل شوند. علت اصلی انتقال سرسام از فرد به فردی دیگر تماس مستقیم یا غیرمستقیم با مایعات بدنی از جمله ترشحات دهان، مدفوع یا ترشحات بینی است. در نوع باکتریایی این بیماری، باکتری عمدتاً از طریق ترشحات دهان و بینی منتقل می‌شود. برخی از این نوع باکتری‌ها در محیط‌های مشترک مانند خوابگاه‌ها، مدارس و مکان‌های عمومی که افراد به طور مستمر در تماس با یکدیگر هستند، به راحتی گسترش می‌یابند. نوع ویروسی این بیماری نیز از یک فرد به فردی دیگر انتقال پیدا می‌کنند. عمدتاً از طریق قطرات هوا و ترشحات تنفسی (عطسه و سرفه) به همراه مایعات بدنی مثل ترشحات بینی منتقل می‌شوند.

تفاوت مننژیت با سینوزیت چیست؟

دقت داشته باشید بیماری‌های سینوزیت و سرسام ممکن است در برخی علائم مشابه هم باشند اما باید بدانید سینوزیت و سرسام دارای تفاوت‌های مهمی هستند. این تفاوت‌ها می‌توانند به تشخیص صحیح و درمان مناسب این بیماری‌ها کمک کنند. سینوزیت یک التهاب در حوضچه‌های بینی است که می‌تواند به علت عفونت باکتریایی، ویروسی یا عوامل دیگر ایجاد شود. علائم این بیماری شامل سردرد، گرفتگی بینی، خروج مخاط از بینی، درد و فشار در منطقه چشمان و گاهی تب می‌باشد. اگر سینوزیت به مدت طولانی نادرست درمان شود ممکن است به عنوان یک عامل موثر در ایجاد سرسام باکتریایی باشد. از طرفی، سرسام یک التهاب در مناطق مختلف مغز و نخاع است و علت آن وجود باکتری‌ها، ویروس‌ها، قارچ‌ها یا انگل‌ها می‌باشد. علائم سرسام شامل سردرد شدید، استفراغ، حساسیت به نور، گرفتگی گردن، تب و در برخی موارد تشنج می‌شوند.

تفاوت انسفالیت با مننژیت در چیست؟

تفاوت اصلی بین سرسام و آنسفالیت (انسفالیت) اغلب در محدوده تاثیرگذاری بیماری بر مغز و نخاع و نوع علائم آن‌ها است.

محدوده تاثیرگذاری

مننژیت (Meningitis): در این بیماری، التهاب اغلب در پوشش خارجی مغز و نخاع (مننژها) رخ می‌دهد. آنسفالیت (Encephalitis): در این بیماری، التهاب بیشتر در بافت‌های مغزی رخ می‌دهد.

علائم خاص

Meningitis: تب، استفراغ و حال عمومی بد، سردرد شدید و سفتی گردن به عنوان علائم اصلی در سرسام شناخته می‌شوند.. Encephalitis: این بیماری علائمی مانند تاری دید، تشنج، مشکلات حافظه، فلج و تغییرات شخصیت را نشان می‌دهد..

پیشرفت بیماری

Meningitis: شدت علائم سرسام معمولاً ناگهانی است. پیشرفت سریع دارد و به شدت بیمار را درگیر می‌کند. Encephalitis: علائم آنسفالیت ممکن است به تدریج ظاهر شوند و پیشرفت آن نسبت به سرسام کندتر است. به طور کلی، این دو بیماری اغلب با علائم مشابه شروع می‌شوند، اما در تشخیص و درمان صحیح نیاز به تجزیه و تحلیل دقیق توسط پزشکان دارند.

جمع‌بندی

مننژیت یک بیماری مغزی است که می‌تواند از عوامل مختلفی نظیر ویروس، باکتری یا قارچ ناشی شود. این بیماری می‌تواند در حالت حاد به مرگ بیمار منجر شود. درمان این بیماری نیز بستگی به علت ایجاد آن دارد.   

مننژیت چیست؟ آشنایی با علائم، علت‌ها، پیشگیری و درمان

مننژیت چیست؟ آشنایی با علائم، علت‌ها، پیشگیری و درمان مننژیت، یکی از بیماری‌های جدی و حاد سیستم عصبی ناشی از التهاب مننژها می‌باشد. این بیماری باعث التهاب لایه‌های حفاظتی و حیاتی جمجمه به نام مننژها می‌شود. در این مقاله، به بررسی کامل بیماری Meningitis، از جمله علائم، علت‌ها و انواع آن پرداخته خواهد شد. همچنین، روش‌های پیشگیری از این بیماری و اقداماتی که می‌توان در جلوگیری یا مداوای آن به کار برد، به صورت دقیق مورد بحث قرار خواهند گرفت. این مطلب جنبه آموزشی و اطلاع رسانی دارد، در صورت مشکل به دکتر مغز و اعصاب مراجعه کنید.

بیماری مننژیت چیست

مننژیت (Meningitis)، سرسام یا آماس سر، یک التهاب در لایه‌های محافظتی مغز و نخاع به نام مننژ است که ممکن است ناشی از ویروس‌ها، باکتری‌ها، قارچ‌ها، انگل‌ها یا حتی برخی داروها باشد. با توجه به نزدیکی مننژ به مغز و نخاع، این التهاب بسیار خطرناک است و می‌تواند جان بیمار را تهدید کند. توجه داشته باشید هر فردی در هر سنی ممکن است به Meningitis مبتلا شود. بیماری سرسام ممکن است ناشی از عفونت‌های ویروسی، باکتریایی یا قارچی باشد و با ایجاد علائمی همچون سردرد شدید، تب، استفراغ و سفتی گردن، به شدت زندگی روزمره فرد را تحت تأثیر قرار دهد. علاوه بر این، التهاب غشای داخلی قلب نیز می‌تواند یکی از علل سرسام بدون عفونت باشد. این بیماری به دلیل نزدیکی به اعضای حساس مغز و نخاع، اهمیت و خطرات زیادی دارد که درمان به موقع و شناسایی دقیق آن امری مهم و ضروری است.

بیماری مننژیت چیست

مننژها از چند لایه تشکیل شده‌اند؟

مننژها، یک ساختار چندلایه هستند که از سه لایه اصلی تشکیل شده‌اند.

۱. لایه نرم شامه:

  • این لایه از سلول‌های خاکستری در مغز تشکیل شده است.
  • وظیفه این لایه ارتباط با سلول‌های خاکستری است و از آنها تغذیه می‌شود.

۲. لایه عنکبوتیه

  • این لایه، لایه‌ای با ساختار محکم‌تر از لایه قبلی است و به نام “عنکبوتیه” شناخته می‌شود.
  • زیر میکروسکوپ، ساختاری تارعنکبوتی شکل و درهم‌تنیده دارد.
  • وظیفه این لایه ایجاد محیطی با قابلیت ارتجاعی است تا در هنگام تکان خوردن سر بافت استخوانی آسیب نبیند.

۳. لایه سخت شامه

  • این لایه سخت شامه نام دارد و بافتی محکم‌تر نسبت به دو لایه قبلی دارد.
  • وظیفه اصلی این لایه حفاظت از لایه‌های قبلی است.

علاوه بر این، در فضای مننژ، مایعی وجود دارد که به «مایع مننژ» معروف است. این مایع نقش مهمی در حفظ وضعیت استقراری و عملکرد صحیح مغز دارد.

 مننژیت در نوزادان چیست؟

مننژیت در نوزادان یک وضعیت پزشکی خطرناک است که معمولاً به عنوان التهاب غشای مغزی و نخاعی در نوزادان تا سه ماهگی پس از تولد تعریف می‌شود. با اینکه شیوع بیماری سرسام در نوزادان کمتر از بزرگسالان است، اما به دلیل سیستم ایمنی ضعیف‌تر و تکامل کمتر مغز در این گروه سنی، بیماری سرسام در نوزادان با خطرات بیشتری همراه است و ممکن است جان آن‌ها را به خطر بیندازد. Meningitis می‌تواند در زمان‌های مختلف، از جمله فوراً پس از زایمان و در همان بیست و چهار ساعته ابتدایی تولد، به سراغ نوزاد بیاید یا در سنین بالاتر او را مبتلا کند.

علائم مننژیت چیست؟

علائم مننژیت چیست؟

علائم Meningitis اغلب با سردرد شدید و خشکی گردن همراه است که به همراه تب، گیجی، احساس ناخوشی،‌ رنگ‌پریدگی، استفراغ و حساسیت به نور و صداهای بلند بروز می‌کند. علائمی چون بیماری دست و پا، دهان و تبخال نیز از علائم بیماری Meningitis ویروسی محسوب می‌شوند. در کودکان نیز، ممکن است با خواب‌آلودگی و تحریک‌پذیری ظاهر شود. علائم غیرعادی این بیماری ممکن است شامل ضایعه پوستی باشد که در سرسام‌های باکتریایی ایجاد می‌شود. این بیماری می‌تواند عوارض جدی طولانی‌مدت نیز به همراه داشته باشد؛ از جمله ناشنوایی، هیدروسفالی (اختلال در تولید و جذب مایع مغزی) و صرع. در بزرگترین گروه سنی، یعنی بزرگسالان، سردرد شدید به عنوان علامت رایج سرسام باکتریایی مطرح می‌شود. در نوزادان نیز، وجود بخش نرم بالای جمجمه سر می‌تواند نشانه‌ای از Meningitis باشد. علاوه بر این، پدیده‌هایی همچون پا درد، سردی دست و پاها و تغییرات رنگ پوست نیز ممکن است مشاهده شود. بنابراین تشخیص و درمان سریع این بیماری ضروری است تا از بروز عوارض جلوگیری شود و بیمار به سرعت بهبود پیدا کند.

منشاء بیماری مننژیت چیست؟

بیماری سرسام، یا همان التهاب مننژها، می‌تواند از طریق عوامل مختلف به وجود آید. در زیر، به برخی از مهمترین عوامل ایجادکننده این بیماری پرداخته شده است:

مننژیت ویروسی

یکی از اصلی‌ترین عوامل ایجاد التهاب مننژها، ویروس‌ها هستند. ویروس‌های مختلفی مانند آنتروویروس‌ها، هرپس سیمپلکس ۱ و ۲، ویروس زونا و ویروس اچ‌آی‌وی (HIV) می‌توانند باعث بروز سرسام ویروسی شوند. این نوع مننژیت به‌ویژه در فصل‌های تابستان و پاییز رایج‌تر است.

مننژیت باکتریایی

این نوع، به دلیل عفونت با باکتری‌ها رخ می‌دهد. نوع باکتریایی بیماری سرسام شدیدتر و خطرناک‌تر است به‌خصوص در کودکان و افراد با سیستم ایمنی ضعیف. همچنین نوع باکتریایی این بیماری بسته به گروه سنی و وضعیت فرد متغیر است.

مننژیت قارچی

بسیار نادرتر از دو نوع قبلی است. سرسام قارچی به دلیل عفونت با قارچ‌ها رخ می‌دهد. افراد با سیستم ایمنی ضعیف ممکن است به این نوع عفونت، دچار شوند.

مننژیت انگلی

انگل‌ها نیز ممکن است عامل بروز این بیماری باشند. ممکن است از طریق خاک، مدفوع یا حتی بدن حیوانات مختلف به بدن انسان منتقل ‌شوند.

مننژیت غیرعفونی

گاهی اوقات این بیماری بدون وجود عامل عفونی ناشی از برخی عوامل نادر مانند ابتلا به برخی از سرطان‌ها، حساسیت به داروها، بیماری‌های خاصی مانند سارکوئیدوز یا لوپوس منتشر و حتی میگرن رخ می‌دهد.

روش‌­های تشخیص مننژیت

روش‌­های تشخیص

برای تشخیص سرسام، روش‌های مختلفی به کار گرفته می‌شود. زیرا مننژیت یک بیماری جدی است که نیازمند تشخیص سریع و دقیق است. یکی از روش‌های تشخیص سرسام، انجام آزمایش خون به منظور بررسی علائم التهابی است. این آزمایش می‌تواند به محققان و پزشکان کمک کند تا وضعیت التهابی بدن را ارزیابی کنند. آزمایش مایع مغزی – نخاعی از طریق سوراخ کمری یکی دیگر از روش‌های معمول برای تشخیص این بیماری است. در این روش، یک سوزن به مجرای نخاعی وارد شده و نمونه‌ای از مایع مغزی – نخاعی برداشته می‌شود. این نمونه برای بررسی‌های لازم به آزمایشگاه ارسال می‌شود تا متخصصان بتوانند وضعیت نخاع و مایع مغزی را تجزیه و تحلیل کنند. همچنین، در برخی موارد از علامت کرنیگ نیز برای تشخیص سرسام استفاده می‌شود. در این روش از بیمار خواسته می‌شود در حالت طاق‌باز خوابیده و مفاصل ران و زانو را به‌گونه‌ای انعطاف دهد تا در صورت وجود التهاب در منطقه نخاع، درد و محدودیت حرکت مشاهده شود. در مواقعی که فرد به تومورهای مغزی دچار است، انجام آزمایش مایع مغزی – نخاعی ممکن است مشکلاتی ایجاد کند. به همین دلیل، همواره انتخاب روش‌های مناسب با توجه به شرایط بیمار، اهمیت دارد. بنابراین تشخیص درست و به‌موقع نقش بسیار مهمی در درمان و پیشگیری از عوارض جدی این بیماری ایفا می‌کند.

درمان مننژیت

درمان مننژیت

درمان مننژیت به شدت وابسته به نوع عامل ایجادکننده (ویروسی، باکتریایی و قارچی) و همچنین نوع حاد یا مزمن بودن این بیماری می‌باشد. در ادامه، به توضیح درمان نوع باکتریایی، ویروسی و قارچی بیماری سرسام می‌پردازیم:

۱. درمان نوع باکتریایی

  • برای نوع باکتریایی این بیماری، استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها بسیار مهم است. درمان با آنتی‌بیوتیک‌ها باید سریعاً آغاز شود تا جلوی ایجاد آسیب‌های جدی به سیستم عصبی گرفته شود. آنتی‌بیوتیک‌ها اغلب با تزریق داخل وریدی انجام می‌شوند.
  • برخی از بیماران نیاز به تزریق کورتیکوستروئیدها دارند تا التهاب کاهش یابد و آسیب به سلول‌های عصبی به حداقل برسد.
  • بیماران نیاز به استراحت و مایعات بیشتر دارند تا از تشدید علائم جلوگیری شود. در طول درمان، مانیتورینگ مداوم فشارخون، تب و دیگر علائم ضروری است.

۲. درمان نوع ویروسی

  • در نوع ویروسی سرسام، از آنجا که ویروس زنده نیست. درمان مستقیم با آنتی‌بیوتیک‌ها، امکان‌پذیر نمی‌باشد.
  • در برخی موارد، داروهای ضد ویروسی ممکن است برای کنترل ویروس و جلوگیری از تجدید عفونت مورد استفاده قرار گیرند.
  • همچنین، درمان حمایتی شامل استراحت، مصرف مایعات فراوان و مصرف داروهای مسکن برای کاهش علائم تب و درد می‌شود.

۳. درمان نوع قارچی

  • این نوع از بیماری سرسام با داروهای ضد قارچ درمان می‌شود. انتخاب دارو و مدت زمان درمان بسته به نوع قارچ و واکنش بدن بیمار به درمان، متغیر است.

اگر تشخیص این بیماری و درمان آن به سرعت و با دقت انجام شود، احتمال مرگ در اثر این بیماری به شدت کاهش می‌یابد. پزشک با تجویز درست داروها و اقدامات لازم، سعی در کاهش علائم، جلوگیری از اثرات جانبی و بهبود وضعیت بیمار دارد. در صورتی که منشا این بیماری مشخص نشود، پزشک مجبور است برای پایدار نگهداشتن وضعیت بیمار از داروهای آنتی‌ویروسی و آنتی‌بیوتیک‌های خاص استفاده کند تا زمانی که بیمار توانایی نمونه‌برداری داخل نخاعی یا(LP)  را داشته باشد.

چگونه می‌توان از مننژیت پیشگیری کرد؟

برای پیشگیری از بیماری سرسام، می‌توانید اقدامات زیر را انجام دهید:

۱. واکسیناسیون

در مراکز درمانی واکسن‌های مننژیت باکتریایی موجود هستند که می‌توانند از ابتلا به انواع باکتری‌های منجر به سرسام جلوگیری کنند. برای انجام واکسیناسیون حتما با پزشک خود مشورت کنید.

۲. حفظ فاصله اجتماعی

از نزدیکی با افراد مبتلا به عفونت تنفسی، به‌ویژه در مکان‌های شلوغ پرهیز کنید. این اقدام می‌تواند احتمال انتقال ویروس‌ها و باکتری‌ها را کاهش دهد.

۳. شست‌وشوی دست

دست‌های خود را به‌طورمنظم و به شیوه صحیح بشویید. برای شستن دست‌ها حتما از آب گرم و صابون یا شوینده‌های آنتی‌باکتریال استفاده کنید و حداقل 20 ثانیه به شست‌وشوی دست‌ها ادامه دهید. این اقدام می‌تواند از ورود ویروس‌ها و باکتری‌ها به بدن جلوگیری کند.

۴. استفاده از ماسک

در مکان‌های شلوغ یا در معرض افرادی که سرفه یا عطسه می‌کنند حتما از ماسک استفاده کنید. این اقدام می‌تواند انتقال انواع عفونت‌ها را کاهش دهد.

۵. تقویت سیستم ایمنی

با تغذیه سالم، استراحت کافی و فعالیت‌های ورزشی، سیستم ایمنی خود را تقویت کنید. یک سیستم ایمنی قوی می‌تواند در مقابل عفونت‌ها مقاومت بیشتری از خود نشان دهد.   سیاتیک چیست ؟ علائم و روش های درمان آنبیشتر بخوانید:سیاتیک چیست؟ علائم و روش های درمان آن

۶. افزایش آگاهی

اطلاعات خود را در مورد نشانه‌ها و علائم سرسام افزایش دهید تا در صورت ابتلا به بیماری، بتوانید خود را سریعا به پزشک رسانده و درمان مناسب را شروع کنید. توجه داشته باشید پیشگیری از بیماری سرسام نیازمند توجه به بهداشت شخصی و اقدامات ایمنی است.

عوارض مننژیت

سرسام، بیماری جدی و خطرناکی است که می‌تواند عوارض متعددی در افراد مبتلا به آن به وجود آورد. در زیر به برخی از عوارض این بیماری اشاره شده است:

  1. سپتی سمی (پخش عفونت در خون): این وضعیت ممکن است باعث سرایت عفونت به سایر اندام‌ها شود و جدی‌ترین عوارض سرسام باکتریایی محسوب می‌شود.
  2. کاهش شنوایی و بینایی: این بیماری می‌تواند به نخاع شبکیه و گوش آسیب جدی وارد کند و باعث کاهش شنوایی و بینایی شود.
  3. آرتروز: التهابات مفاصل به ویژه مفاصلی که از مایع نخاعی پوشیده شده‌اند ممکن است به آرتروز منجر شوند.
  4. سردردهای میگرنی: عوارض عصبی و التهابات مختلف ممکن است سردردهای میگرنی را افزایش دهند.
  5. آسیب مغزی: این بیماری ممکن است باعث آسیب به بافت‌ها و ساختارهای مغزی شود.
  6. سکته‌ی مغزی: افراد مبتلا به سرسام باکتریایی ممکن است در معرض خطر بیشتری برای سکته مغزی قرار بگیرند.
  7. هیدروسفالی: افزایش فشار مایع نخاعی در مغز ممکن است به هیدروسفالی (تورم مغزی) منجر شود.
  8. مشکلات حافظه و تمرکز: با آسیب به مغز و نخاع ممکن است بر حافظه و تمرکز افراد تأثیر بگذارد.
  9. تشنج‌های مکرر (صرع): عوارض عصبی ممکن است به تشنج‌های مکرر منجر شوند.
  10. مشکلات هماهنگی اعضای بدن، حرکت و تعادل آن‌ها: افراد مبتلا به این بیماری ممکن است دچار مشکلات حرکتی شوند.
  11. قطع اندام آسیب دیدهدر برخی موارد، عدم تشخیص و درمان مناسب ممکن است به قطع اندام‌ها منجر شود.
  12. مشکلات کلیوی: در صورت سرایت عفونت به کلیه‌ها، مشکلات کلیوی ایجاد می‌شود.
  13. اختلال در خوابتغییرات در سیستم عصبی ممکن است به اختلالات خواب منجر شود.
  14. مرگ: از هر ۱۰ مورد مبتلا به سرسام باکتریایی، حدود یک مورد ممکن است منجر به مرگ شود.

چه کسانی در خطر ابتلا به مننژیت می باشند؟

هر فردی ممکن است به بیماری سرسام مبتلا شود، اما افراد زیر بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند:

  1. نوزادان و کودکان زیر ۵ سال: سیستم ایمنی نوزادان و کودکان هنوز به طور کامل رشد نکرده است، بنابراین در مقابل عفونت‌ها آسیب‌پذیرتر هستند.
  2. نوجوانان و جوانان (سن ۱۶ تا ۲۵ سال): این گروه سنی نیز به دلیل عواملی نظیر افزایش فعالیت جسمانی و تغییرات اجتماعی، ممکن است در معرض بیشتری به عفونت باکتریایی قرار گیرند.
  3. افراد مسن با سن بالای ۵۵ سال: سیستم ایمنی افراد مسن معمولاً ضعیف‌‌تر می‌شود که این امر باعث افزایش خطر ابتلا به این بیماری می‌شود.
  4. افراد با سیستم ایمنی ضعیف: افراد مبتلا به اچ آی وی یا ایدز، اختلالات خود ایمنی، افرادی که تحت درمان‌های سیتوتوکسیک هستند یا مهارکننده‌های سیستم ایمنی مصرف می‌کنند.
  5. افرادی که با حیوانات کار می‌کنند: افرادی که با حیوانات کار می‌کنند، به عنوان مثال، کارگران مزرعه، به دلیل تماس مستقیم با حیوانات، در معرض خطر بیشتری برای مبتلاشدن به لیستریا مونوسیتوژنز قرار دارند.
  6. افرادی که داروهای سرکوب کننده‌ی سیستم ایمنی مصرف می‌کنند: مصرف داروهایی مانند استروئیدها یا داروهای مهارکننده سیستم ایمنی، باعث ضعف سیستم ایمنی می‌شود.
  7. نوزادان نارس با وزن بسیار کم: این گروه از نوزادان به دلیل سیستم ایمنی تکامل نیافته و مشکلات حاصل از زایش زودرس، در معرض خطر بیشتری هستند.

آیا مننژیت واکسن دارد و عوارض واکسن مننژیت چیست

بله، منژیت واکسن دارد که به ‌‌آن (Meningococcal Vaccine) نیز می‌گویند. Meningococcal Vaccine جزء واکسن‌های مهم بهداشت عمومی محسوب می‌شود. این واکسن‌ها در برابر گونه‌های مختلف باکتری نایسریا مننژیتیدیس، به‌خصوص گونه‌های A، B، C، W135 و Y ایمنی و مقاومت ایجاد می‌کنند. عمدتاً در برخی مناطق و در جوامعی که احتمال وقوع اپیدمیک سرسام بالاست، تزریق همگانی این واکسن به عنوان بخشی از برنامه‌های ایمنی جمعی برگزار می‌شوند. عوارض جانبی این واکسن‌ها اغلب کم و معمولاً موقت هستند. از جمله عوارض شایع ممکن است درد و تورم در محل تزریق، تب، خستگی و احتمالاً سردرد باشد. این علائم به صورت معمول در چند روز اول پس از تزریق واکسن رخ می‌دهند و به طور کلی بی‌خطر و گذرا هستند. توصیه می‌شود هرگاه احساس کردید نیاز به واکسیناسیون در مقابل این بیماری دارید، قبل از اقدام به واکسیناسیون حتما با پزشک خود مشورت کنید تا راهنمایی و اطلاعات دقیق‌تری در مورد واکسن و عوارض جانبی آن دریافت کنید.

واکسن مننژیت

درمان خانگی مننژیت

در طب سنتی برای درمان بیماری سرسام، برخی روش‌های خانگی و تجربیات مردمی وجود دارد که ممکن است به عنوان تکمیل‌کننده درمان‌های پزشکی مورد استفاده قرار گیرند. مهمترین روش‌های طب سنتی برای درمان این بیماری عبارتند از:

۱. استفاده از عرق بومادران

بومادران یکی از گیاهانی است که در طب سنتی به عنوان ضد التهاب و آرامبخش استفاده می‌شود. ممکن است تهیه عرق بومادران و مصرف آن به دستور پزشک موثر باشد.

۲. مصرف آب انگور و آب لیمو

آب انگور به عنوان یک مایع آرامبخش و مرطوب‌کننده در طب سنتی شناخته شده است. همچنین، آب لیمو نیز به عنوان یک منبع ویتامین C و آنتی‌اکسیدان می‌تواند به بهبود وضعیت بیماری کمک کند.

۳. استفاده از روغن بادام شیرین

روغن بادام شیرین با ویژگی‌های مرطوب‌کنندگی و نرم‌کنندگی در طب سنتی معروف است. ممکن است ماساژ ملایم به کمک این روغن، خصوصاً در نواحی سر، مفید باشد.

۴. استفاده از سیاهدانه

مصرف دمنوش سیاهدانه به دلیل خواص ضدالتهابی و آرام‌بخشی که دارد در برخی موارد مفید به نظر می‌رسد.

۵. مصرف غذاهای گرم

در طب سنتی، تغذیه با غذاهای گرم و مقوی توصیه می‌شود. مصرف غذاهایی مانند حلوا، خرما، آب‌گلابی و حاوی عسل می‌تواند برای تقویت سیستم ایمنی و بهبود وضعیت بیماری مفید باشد. توصیه مهم: همواره قبل از به کارگیری هر گونه روش درمانی یا استفاده از  مکمل طب سنتی، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید و اطمینان حاصل کنید که این روش‌ها با درمان‌های اصلی تداخل ندارند و مناسب شرایط شما هستند.

درمان خانگی سرسام

آیا مننژیت واگیر دارد؟

بله، نوع باکتریایی و ویروسی این بیماری واگیردار هستند، یعنی می‌توانند از یک فرد به فرد دیگر منتقل شوند. علت اصلی انتقال سرسام از فرد به فردی دیگر تماس مستقیم یا غیرمستقیم با مایعات بدنی از جمله ترشحات دهان، مدفوع یا ترشحات بینی است. در نوع باکتریایی این بیماری، باکتری عمدتاً از طریق ترشحات دهان و بینی منتقل می‌شود. برخی از این نوع باکتری‌ها در محیط‌های مشترک مانند خوابگاه‌ها، مدارس و مکان‌های عمومی که افراد به طور مستمر در تماس با یکدیگر هستند، به راحتی گسترش می‌یابند. نوع ویروسی این بیماری نیز از یک فرد به فردی دیگر انتقال پیدا می‌کنند. عمدتاً از طریق قطرات هوا و ترشحات تنفسی (عطسه و سرفه) به همراه مایعات بدنی مثل ترشحات بینی منتقل می‌شوند.

تفاوت مننژیت با سینوزیت چیست؟

دقت داشته باشید بیماری‌های سینوزیت و سرسام ممکن است در برخی علائم مشابه هم باشند اما باید بدانید سینوزیت و سرسام دارای تفاوت‌های مهمی هستند. این تفاوت‌ها می‌توانند به تشخیص صحیح و درمان مناسب این بیماری‌ها کمک کنند. سینوزیت یک التهاب در حوضچه‌های بینی است که می‌تواند به علت عفونت باکتریایی، ویروسی یا عوامل دیگر ایجاد شود. علائم این بیماری شامل سردرد، گرفتگی بینی، خروج مخاط از بینی، درد و فشار در منطقه چشمان و گاهی تب می‌باشد. اگر سینوزیت به مدت طولانی نادرست درمان شود ممکن است به عنوان یک عامل موثر در ایجاد سرسام باکتریایی باشد. از طرفی، سرسام یک التهاب در مناطق مختلف مغز و نخاع است و علت آن وجود باکتری‌ها، ویروس‌ها، قارچ‌ها یا انگل‌ها می‌باشد. علائم سرسام شامل سردرد شدید، استفراغ، حساسیت به نور، گرفتگی گردن، تب و در برخی موارد تشنج می‌شوند.

تفاوت انسفالیت با مننژیت در چیست؟

تفاوت اصلی بین سرسام و آنسفالیت (انسفالیت) اغلب در محدوده تاثیرگذاری بیماری بر مغز و نخاع و نوع علائم آن‌ها است.

محدوده تاثیرگذاری

مننژیت (Meningitis): در این بیماری، التهاب اغلب در پوشش خارجی مغز و نخاع (مننژها) رخ می‌دهد. آنسفالیت (Encephalitis): در این بیماری، التهاب بیشتر در بافت‌های مغزی رخ می‌دهد.

علائم خاص

Meningitis: تب، استفراغ و حال عمومی بد، سردرد شدید و سفتی گردن به عنوان علائم اصلی در سرسام شناخته می‌شوند.. Encephalitis: این بیماری علائمی مانند تاری دید، تشنج، مشکلات حافظه، فلج و تغییرات شخصیت را نشان می‌دهد..

پیشرفت بیماری

Meningitis: شدت علائم سرسام معمولاً ناگهانی است. پیشرفت سریع دارد و به شدت بیمار را درگیر می‌کند. Encephalitis: علائم آنسفالیت ممکن است به تدریج ظاهر شوند و پیشرفت آن نسبت به سرسام کندتر است. به طور کلی، این دو بیماری اغلب با علائم مشابه شروع می‌شوند، اما در تشخیص و درمان صحیح نیاز به تجزیه و تحلیل دقیق توسط پزشکان دارند.

جمع‌بندی

مننژیت یک بیماری مغزی است که می‌تواند از عوامل مختلفی نظیر ویروس، باکتری یا قارچ ناشی شود. این بیماری می‌تواند در حالت حاد به مرگ بیمار منجر شود. درمان این بیماری نیز بستگی به علت ایجاد آن دارد.   

آهنگ جدید فرزاد فرزین به نام «قطب شمال»

متن آهنگ فرزاد فرزین قطب شمال

ﺣﻴﻒ ﻣﻨﻮ ﺗﻮ ﺣﻴﻒ از اﻳﻦ ﻋﺸﻖ ﻛﻪ اﻳﻦ ﺷﻬﺮ ﺣﺴﻮد اوﻧﻮ ﻧﺪﻳﺪش


ﺣﻴﻒ ﭘﺮﻧﺪه ی آرزوﻫﺎﻣﻮن ﻛﻪ از ﺑﻮم دوﺗﺎﻣﻮن ﭘﺮ ﻛﺸﻴﺪش


ﮔﻞ ﻗﺸﻨﮓ و ﺧﻮﺷﮕﻞ ﻣﻦ رﻓﺘﻰ و ﭘﺮ ﭘﺮ ﺷﺪ دل ﻣﻦ


اﻧﻘﺪه دوری ﺷﺪﻳﻢ از ﻫﻢ ﻛﻪ دﻳﮕﻪ ﺧﺎﻃﺮه ﻫﺎت دور ﻣﻦ دﻳﻮار ﻛﺸﻴﺪه


آﺧﺮ ﻳﻪ روزی ﻋﺸﻘﻢ رو ﻗﻠﺐ ﺗﻮ ﻧﺸﻮﻧﺶ رو ﻣﻴﮕﻴﺮه


آﺧﺮ ﻣﻴﻔﻬﻤﻰ اوﻧﻰ ﻛﻪ ﻋﺎﺷﻖ ﺑﻮده ﻋﺎﺷﻘﻢ ﻣﻴﻤﻴﺮه


ﺗﻮ ﻫﺮ ﻣﺴﻴﺮ از اﻳﻦ ﺷﻬﺮ ﻟﻌﻨﺘﻰ ﻗﺪم زدم ﺑﻪ ﻳﺎدت


آﺧﺮ ﻳﻪ روزی ﻣﻴﺪوﻧﻢ ﺑﺮﻣﻴﮕﺮده ﺑﻪ ﻣﻦ اﻋﺘﻤﺎدت


ﺧﻠﻮﺗﻤﻮﻧﻮ دادﻳﻢ ﺑﻪ ﺑﺎد ﺣﺮﻓﺎی ﻣﺮدم


ﺣﻴﻒ از ﻣﻨﻮ ﺗﻮ ﻛﻪ آﺗﻴﺶ زدﻳﻢ ﺑﻪ اﻳﻦ اﻧﺒﺎر ﮔﻨﺪم


اﻳﻦ ﻫﻤﻪ ﺳﺎﻟﻪ ﻗﻄﺐ ﺷﻤﺎﻟﻪ ﺣﺎل و ﻫﻮاﻣﻮن


زﻣﻴﻦ ﻣﻴﭽﺮﺧﻪ و ﺑﺎز ﻧﻤﻴﺮﺳﻪ ﻳﻪ آﻓﺘﺎب ﺑﻪ ﻗﻠﺐ ﻫﺮدوﺗﺎﻣﻮن


آﺧﺮ ﻳﻪ روزی ﻋﺸﻘﻢ رو ﻗﻠﺐ ﺗﻮ ﻧﺸﻮﻧﺶ رو ﻣﻴﮕﻴﺮه


آﺧﺮ ﻣﻴﻔﻬﻤﻰ اوﻧﻰ ﻛﻪ ﻋﺎﺷﻖ ﺑﻮده ﻋﺎﺷﻘﻢ ﻣﻴﻤﻴﺮه


ﺗﻮ ﻫﺮ ﻣﺴﻴﺮ از اﻳﻦ ﺷﻬﺮ ﻟﻌﻨﺘﻰ ﻗﺪم زدم ﺑﻪ ﻳﺎدت


آﺧﺮ ﻳﻪ روزی ﻣﻴﺪوﻧﻢ ﺑﺮﻣﻴﮕﺮده ﺑﻪ ﻣﻦ اﻋﺘﻤﺎدت

https://musicdel.ir/single-tracks/325602/

هوش مصنوعی رایگان برای تولید محتوا


با کمک ابزارهای هوشمند می توان مقالاتی برای پست های وبلاگ، مقالات فروشگاهی، ایمیل ها، کتاب های الکترونیکی یا شبکه های اجتماعی ایجاد کرد. از این دست ابزارها زیاد است که در زیر بهترین آنها را ارائه کرده ایم.

نکته مهم: قبل از ارسال محتوای تولید شده با هوش مصنوعی، حتما یک بار آن را مطالعه کنید تا مشکلی از نظر نوشته یا محتوا پیش نیاید.

1. هوش مصنوعی ChatGPT

اگر به دنبال هوش مصنوعی رایگان فارسی برای تولید محتوا هستید، JPT Chat قطعا اولین انتخاب شما خواهد بود. شما می توانید از این ابزار برای ایجاد انواع محتوا برای صفحات فرود، صفحات محصول و وبلاگ ها استفاده کنید. یکی از مهم ترین ویژگی های ChatGPT پشتیبانی از زبان فارسی و سرویس رایگان آن است.

این هوش مصنوعی مبتنی بر متن است و به هر سوالی که بپرسید پاسخ می دهد. این مشکل منجر به سوالات مختلفی در مورد ریاضی، داستان سرایی، برنامه نویسی و غیره می شود. کارهای زیادی را می توان با چت GPT انجام داد که برخی از آنها عبارتند از:

ترجمه متن

به سوالات پاسخ دهید

تولید مواد در تمامی زمینه ها

به نظرات کاربران پاسخ دهید

تجزیه و تحلیل و ویرایش مقالات

محتوای تبلیغاتی ایجاد کنید

تولید داستان کوتاه

2. هوش مصنوعی جالب گوگل

پس از اینکه مایکروسافت ChatGPT را با موتور جستجوی Bing ادغام کرد، گوگل برای ایجاد هوش مصنوعی Bard در مقایسه با ChatGPT در حال به روز رسانی پایگاه داده گوگل از جمله ایجاد محتوا و حل مشکلات کدگذاری است. در آخرین آپدیت قابلیت های بیشتری اضافه شده و سوالات با دقت بالایی پاسخ داده می شود. با این حال، مدل GPT همچنان قدرتمندترین مدل زبان هوش مصنوعی در نظر گرفته می شود.

3. با هوش مصنوعی تولید محتوای رایگان را مختل کنید

در کمال تعجب دستگاه های GPT-4 وجود دارد و می تواند هر نوع محتوایی را تولید کند. با این ابزار دستیار قدرتمندی خواهید داشت. وقتی این سوال هوش مصنوعی را می‌پرسید، پیشنهاداتی را نیز به عنوان سوالات بعدی ارائه می‌دهد. این توصیه ها معمولاً از وب سایت های مختلفی مانند یوتیوب، ویکی پدیا و گوگل می آیند. به جرات می توان گفت که یکی از بهترین هوش مصنوعی رایگان برای تولید محتوا و تحقیق، پیچیدگی است.

4. هوش مصنوعی Copy.ai

Copy.ai ابزار محبوبی برای ایجاد محتوا برای وب سایت، اینستاگرام، محتوای ویدیویی و عنوان مقاله است. با وجود کمک آن، ایده های متفاوتی در مورد تولید محتوا پیدا خواهید کرد. اگرچه این هوش مصنوعی از زبان فارسی پشتیبانی می کند، اما کیفیت اسناد تولید شده خوب نیست که پیش بینی می شود در آینده برطرف شود. Copy.ai نسخه های رایگان پولی دارد.

5. هوش مصنوعی مایکروسافت بینگ AI

بینگ آی از مدل GPT-4 استفاده می کند که نسبت به نسخه قبلی یعنی GPT-3 تغییرات زیادی داشته است. هوش مصنوعی بینگ درخواست ارسال شده توسط شما را در اینترنت جستجو می کند و پس از یافتن پاسخ مناسب، آن را به صورت ساده و دقیق در اختیار شما قرار می دهد. یعنی به جای خواندن چندین صفحه، خیلی سریع جواب خود را خواهید گرفت. در حال حاضر بینگ یکی از بهترین هوش مصنوعی رایگان در این زمینه است.

6. هوش مصنوعی GPTZero

با ظهور و گسترش Ai، بسیاری از افراد شروع به تولید محتوا با کمک هوش مصنوعی به صورت رایگان کرده اند. محتوای نوشته شده توسط هوش مصنوعی آنقدر به متن انسان نزدیک است که تشخیص آن دشوار است. با این حال، ابزارهای تشخیص سرقت ادبی وجود دارد که قادر به تشخیص متن انسان از هوش مصنوعی است.

GPTZero یکی از این ابزارهاست که می تواند بین متن انسانی و متن هوش مصنوعی تا حدودی تفاوت قائل شود. این ابزار انواع متن را می شناسد و حتی امکان آپلود متن به صورت فایل نیز وجود دارد. نسخه رایگان GPTZero حداکثر 5000 کاراکتر را در یک زمان بررسی می کند. جالب است بدانید که این هوش مصنوعی در اصل برای معلمان برای بررسی تکالیف ارسال شده توسط دانش آموزان ساخته شده است.